Французька екоферма на Закарпатті

16 червня 2017, 08:09 5420

Француз Орест Дель Соль разом зі своєю дружиною-українкою Йоланою організував у селі Нижнє Селище Хустського району Закарпатської області м'ясо-молочну еко-ферму «Зелений гай».

Закохавшись у студентку з Ужгорода, яка вдосконалювала французьку мову за обміном, чоловік переїхав в Україну і вирішив займатися агробізнесом.

Майже не використовуючи найману працю, інтернаціональне подружжя вирощує кіз та свиней і виробляє м'ясо-молочну продукцію для себе і друзів. Надлишки аграрії продають дрібними партіями підприємцям, які реалізують екологічно чисту продукцію у великих містах України.

Джерело фото: Еcotown.com.ua
Джерело фото: Еcotown.com.ua

На фермі «Зелений гай» постійно утримують трьох корів породи карпатська бура для забезпечення молоком та молочною продукцією жителів ферми та для відгодівлі свиней.

Фермерське господарство не використовує антибіотики, кормові добавки, гербіциди та інші стимулятори.

На маленьку еко-ферму «Зелений гай», яка є частиною європейського кооперативу «Лонго Май», возять екскурсії. Закарпатському французу вдається органічно поєднувати виробництво сільгосппродукції і туристичний бізнес.

Джерело фото: Еcotown.com.ua
Джерело фото: Еcotown.com.ua

На додачу у Нижньому Селищі під егідою європейського кооперативу «Лонго Май» була створена «Селиська сироварня», де виробляють сири за швейцарською рецептурою. Дотримуючись закону України про екологічну безпеку для маленького підприємства, а також для розташованих неподалік сільської школи та клубу зробили сучасну систему очищення виробничих стічних вод.

Побудовані за кошти мерії швейцарського міста Базель біологічні очисні споруди перетворюють стоки сироварні та двох соціальних закладів у знову придатну для пиття воду.

Джерело фото: Еcotown.com.ua
Джерело фото: Еcotown.com.ua

Для оволодіння технологією виробництва сирів за тисячолітньою традицією Швейцарських Альп місцевого селянина Петра Пригару відправили на стажування до Швейцарії. «Сири виготовляємо виключно з молока корів породи «бура карпатська», яке приймаємо виключно від місцевих домогосподарств, — розповідає директор «Селиської сироварні». — Це сім'ї, які тримають 1-2 корови і не можуть спожити все молоко вдома». 

Якість сировини щодня контролюється, тому охочих розбавляти молоко водою, підмішувати вапно або підігрівати майже немає.

Джерело фото: Еcotown.com.ua
Джерело фото: Еcotown.com.ua

Як справжній ентузіаст своєї справи Петро Пригара постійно працює над тим, щоб виробництво сиру було якомога більш екологічним.

«Молоко, яке приносять на сироварню, дуже легко перевірити: агрегатний стан, температура, залишки, — пояснює він. — Одразу видно, якщо щось домішали в молоко або воно постояло і його нагріли».

Усі постачальники молока дотримуються трьох основних правил, які є запорукою виготовлення якісного, смачного і екологічно чистого сиру: корова повинна бути здоровою і не приймати ніяких лікарських препаратів, молоко повинно бути свіжим, а посуд, в якому його приносять, не має бути пластиковим.

Джерело фото: Еcotown.com.ua
Джерело фото: Еcotown.com.ua

Сироварня дала поштовх культурному та економічному розвитку Нижнього Селища, зауважує Петро Пригара. «У нас є вся інфраструктура: музична школа, садочок, будинок культури, школа, в якій навчається близько 350 дітей, — розповідає фахівець. — Є пекарня, сироварня, ковбасний цех, пилорама».


AgroPortal.ua за матеріалами Еcotown.com.ua