Аграрний лайфхак // Зимові заготовки за методом сушіння

03 вересня 2018, 06:47 3260

З врожаями приходять і клопоти щодо заготівлі їх на зиму. У період простудних захворювань і морозів хочеться згадати про сонце і заповнити нестачу вітамінів, підтримавши імунітет. Один із способів зберегти продукти до настання холодів — сушіння. Це і чаї з трав, фрукти і ягоди, гриби і прянощі.

Способи сушіння

Спеціальний прилад, здатний висушити ваші фруктові та овочеві заготовки, називається дегідратор. У ньому підтримується постійна температура, і висушується все — від яблук до грибів.

Найбільш перевірений спосіб — сушіння на сонці, у спекотний сухий день. Слід стежити за вологістю, щоб продукти не підгнивали, відганяти шкідників і мошок. Персики та абрикоси, порізані дольками, можна висушити на сонці протягом 5 днів, виноград — до 9 днів, яблука — 3-4 дні.

Скористайтеся духовкою. Щоправда, з її допомогою для сушіння тих чи інших продуктів будуть діяти свої правила. Наприклад:

  • морквяна соломка сушиться 5 годин при температурі 70 градусів;
  • половинки абрикосів і персиків — 12 годин при температурі 60-70 градусів;
  • яблучні часточки — 5-6 годин при 85 градусах;
  • грушеві часточки — протягом 12 годин при температурі 75 градусів;
  • сливи сушаться в 2 етапи з 5-годинною перервою. 1 етап — 4 години при 50 градусах, після перерви 2 етап — 12 годин при 60 градусах;
  • ягоди позбавляються від вологи при температурі 60 градусів протягом 2-4 годин.

Для того щоб вся волога з продукту випарувалася, слід розкладати шматочки рівним і тонким шаром. Як тільки фрукти або ягоди зморщилися — це вже середина процесу сушіння. Дайте їм ще трохи часу, а потім складіть сухофрукти в скляні, бляшані банки або паперові пакети.

Сушіть трави

Якщо ви самостійно садите або розбираєтеся, які дикі трави можна вживати, скористайтеся моментом і засушіть листочки м'яти, звіробою, материнки, меліси, чебрецю. Сушити трави слід пучками, вивішуйте їх у спекотний день на вулиці. Крихке сухе листя можна висипати в скляну банку і герметично закрити, щоб аромат не розсіювався. А можна зберігати пучками, загорнувши в тканину або також закривши у великій банці. Взимку можна буде робити збори проти застуд або просто розбавляти чай ароматом з полів.

Сушіть гриби

Гриби можна нанизати на мотузку і сушити в підвішеному стані. Можна, як і фрукти, нарізати їх часточками і висушити в духовці або дегідраторі, розкласти на сонці. Перед сушінням не можна мити гриби, слід протерти їх від бруду і піску ганчіркою, відокремити шапинки, ніжки розрізати уздовж. Температура для сушіння грибів у духовці — 60-70 градусів.

Смачних вам заготовок!


AgroPortal.ua за матеріалами Foodandmood.com.ua