Аграрний лайфхак // Як зібрати та висушити трави

30 квітня 2018, 07:10 2622

З кожним роком все більшої популярності набуває використання у стравах пряних трав — базиліку, кінзи, м’яти тощо. Шеф-кухарі елітних ресторанів готові викладати чималі кошти за таку продукцію, проте потенціал цього бізнесу до сьогодні повністю не розкритий.

Для всіх тих, хто любить вирощувати та збирати трави, ми підготували наступні рекомендації.

Коли збирати

Трави для сушіння збирають, коли вміст в них ефірної олії знаходиться на піку, а це відбувається в період появи листків. Тому намагайтеся зібрати урожай до утворення квітів. Сонячне тепло змушує ефірні олії, що знаходяться в рослині, випаровуватися і наповнювати повітря ароматом. З цієї причини найкраще збирати трави вранці, коли сонце тільки що потрапило на листя.

Як збирати

Для зрізу трав використовуйте ножиці. Обрізайте лише свіжі листочки і не більше однієї третини росту рослини.

Як сушити

Класичний спосіб висушування трав — підвісити їх у сухому приміщенні. Це може бути навіть кімната у вашому будинку чи квартирі, тоді трави створять чудовий аромат, теплу та заспокійливу атмосферу. Слідкуйте за тим, щоб пряме сонячне світло не потрапляло на трави, адже це погіршує їхню якість.

Трави з підвищеним вмістом води (такі як базилік, цибуля, кінза, петрушка та м'ята) сушаться надто повільно, тому їх краще висушувати на підвіконні — так, щоб повітря циркулювало під ним.

Сушити трави можна і в духовці: головне — встановити найнижчу температуру, адже при високій аромат погіршується.

Як зберігати

Як тільки трави стають крихкими на дотик, їх вже можна готувати до зберігання. Висушені трави потрібно промити, а потім зберігати в скляних ємностях у прохолодному темному місці.


AgroPortal.ua за матеріалами Мodernfarmer.com