Рослина з іншої планети, або Найдорожча спеція для борщу

21 вересня 2018, 07:01 10000

Унікальним є досвід херсонських фермерів, які опановують альтернативні культури та нові напрямки виробництва. Один із напрямків — шафран, який вважається найдорожчою спецією у світі, він надає стравам унікальний смак та аромат, має лікувальні властивості.

Збирають спецію вручну — рильця з квіток, з одного гектару можна отримати 4-10 кг рилець.

Ця рослина, шафрановий крокус, досить невибаглива, не вимерзає, на одному місці росте до 8 років. У світі існує 56 видів крокусів, і один із них — Crocus sativus — шафран, який цвіте восени. Інші види є декоративними, цвітіння відбувається весною. Перше згадування про шафран датується 4 тис. років тому.

«Чотири роки тому півтонни насіння шафрану я висадив на 5 сотках. Наступний рік — було 20 соток, третій рік — вже 1 га. У минулому році ще докупили цибулинки шафрану у Голландії, тепер маємо 3 га», — розповідає власник фермерського господарства «Шафран Любимівський» Олег Демченко.

У фермерському господарстві виготовляють мед із шафраном, настоянку на шафрані, яка дуже добре лікує ангіни, а ще булочки і шафрановий чай. «Я особисто додаю його і в борщ, — говорить фермер. — Для профілактики можна пити воду, настояну на шафрані: на півлітра води — півграми шафрану, настоювати 5-6 год. Потім цю воду можна пити, по 20 г тричі на день».

Шафран має імуностимулюючі властивості, якщо систематично вживати, то можна отримати вражаючі результати: лікує простудні захворювання, має ранозагоювальні властивості, покращуються онкологічні показники, знімаються набряки суглобів.  

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

У ФГ «Шафран Любимівський» можна купити 1 г шафрану за 195 грн. В основному продають через інтернет, знайомим, добре працює «сарафанне радіо». Минулого року відправили 100 г в Англію.

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

Кілограм посадкового матеріалу коштує 4,5 євро. А кілограм сушеної приправи на оптовому ринку — від 1,5 до 2,5 тис. євро. Але щоб виростити і зібрати кілограм шафрану, потрібно 350 годин копіткої праці.

Як розповідає Олег Демченко, голландець, який продав херсонським фермерам посадковий матеріал, був здивований величиною цибулин, які отримали фермери Херсонщини, — в Голландії немає таких багатих ґрунтів, тому в них цибулини дрібніші. 

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

«Це рослина не з нашої планети, — стверджує фермер. — Де ще на Землі є така рослина, що може вирости без землі, води та світла? Був випадок, коли цибулина закотилася під стіл, через місяць знайшли, коли вона цвіла. Вона не має шкідників, абсолютно невибаглива до води. Просто посадіть і вживайте, щоб вирішити свої проблеми зі здоров’ям».

Найбільший виробник шафрану у світі — Іран. Але він там не дуже якісний за рахунок неякісних ґрунтів — глини та нестачі вологи.

Сезон збирання врожаю — кінець вересня — середина жовтня. Минулого року херсонські фермери зі своїх 2,5 га зібрали 5 кг шафрану.

Робочий день людей, які збирають дорогоцінні квіти, починається о 7 ранку і триває до 7 вечора. Далі квіти крокусів йдуть на переробку. З них вибирають найцінніше — червоні рильця. Це і є шафран — найдорожча в світі приправа. Потім червоне золото сушать. І ось він — дорогоцінний шафран, який додають в найдорожчі й вишукані страви, а українські фермери їдять із борщем. Кажуть, що довше він зберігається, тим смачнішим стає.


Наталія Помянська, AgroPortal.ua