Тваринники закликають терміново знизити експортне мито

27 липня 2017, 10:41 2924

В Україні слід терміново переглянути законодавство в частині експортного мита на продукти тваринництва.

Про це під час круглого столу заявила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, йдеться у повідомленні асоціації.

«На сьогоднішній день частка тваринництва в загальному експорті аграрної продукції не така вже й велика — близько 6% за минулий рік, хоча попит є. І причиною цьому є існуючі внутрішні бар'єри, які не дозволяють розвивати на високому рівні виробництво та експорт в Україні м'яса», — зазначила Паламар.

За її словами, це знижує мотивацію підприємств розвивати галузь, позначається на загальних показниках поголів'я, виробництва та експорту продукції тваринництва, впливає на розміри капіталовкладень підприємств у власне виробництво тваринництва, на вартість продукції тваринництва та її конкурентоспроможність, що в кінцевому результаті негативно позначається на іміджу України на світовому ринку, обсягах залучених міжнародних інвестицій, стабільності валютного балансу.

«Наші підприємства мають всі перспективи розвивати експорт продуктів тваринництва, але поки цьому перешкоджає експортне мито на продукцію ВРХ у розмірі 10%. Тому потрібно нагально переглядати діюче митне законодавство в частині ставки експортного мита», — підсумувала Паламар.


Для довідки: за рік в Україні поголів'я свиней скоротилося на 7,3%, великої рогатої худоби — на 1%, при цьому поголів'я птиці зросло на 3,2%.