Посуха підштовхнула зростання цін на молоко

31 серпня 2018, 14:52 1918

Зниження постачання молока на переробку через сезонність та посушливу погоду вплинуло на зростання закупівельних цін на молоко.

Як повідомляють в Асоціації виробників молока, крім того, підвищення вимог до параметрів якості молока, яке надходить на переробку, впливає на збільшення розриву між ціною молока екстраґатунку та інших.

«Основний приріст в ціні відбувся в другій половині серпня. Екстраґатунок тоді подорожчав на 20 коп. — до 9,29 грн/кг (з ПДВ). Середня ціна на молоко цього ґанку у серпні склала 9,19 грн/кг, що на 21 коп. вище ціни липня», — говориться у повідомленні.

Вищий ґатунок у липні коштував 8,51 грн/кг, що на 5 коп. вище ціни липня. Перший ґатунок купували по 7,98 грн/кг, що на 2 коп. нижче ціни липня, додали в асоціації.

«Виходячи із тенденцій, які наразі складаються на ринку у вересні варто очікувати продовження висхідного цінового тренду. Зростання складе близько 10-15 коп. за молоко екстра сорту. Цьому слугуватиме «відлига» на світовому молочному ринку та подальше зниження продуктивності корів та обсягів надходжень молока на переробку», — прогнозують експерти.

Складні посушливі умови влітку мали негативний вплив на якість та кількість заготовлених кормів, що відобразиться на вартості кормового дня та собівартості виробництва молока. Схожа ситуація наразі у європейських сусідів. Через посуху собівартість там зросла на 9,9% протягом серпня, додали в асоціації.