Закупівельні ціни на свинину в Україні знижуються

05 грудня 2017, 12:54 7169

Середні ціни на живець свиней забійних кондицій у перший тиждень зими знизилися до до 45 грн/кг, що 1,5% поступається минулотижневому рівню.

Як говориться у повідомленні Асоціації свинарів України, водночас, результати моніторингу цін на свинину живою вагою від виробників та переробників свідчать про неоднорідність цін у різних регіонах країни.

Так, закупівельники зазначають, що основна торгівля кондиційними тваринами ведеться у межах 43-46 грн/кг. При цьому максимальна цінова позначка та навіть дорожча пропозиція на ринку присутня, але носить переважно декларативний характер. Найнижчі ціни на свинину живою вагою фіксують у західних областях.

Основним чинником, який тисне на закупівельну ціну залишається вкрай послаблена торгівля на тлі сезонно активнішої пропозиції свинини. З огляду на це, лише незначна частка м’ясопереробників очікує корегування закупівельних цін у бік зростання. Більшість, навпаки, — прогнозують їх стабілізацію у найближчі пару тижнів та продовження низхідного руху в кінці року чи безупинне їх послаблення.

«Враховуючи суттєву розбіжність цін, згадані обставини та настрої операторів ринку, найвірогіднішим розвитком подій у короткостроковій перспективі буде консолідація котирувань на усій території країни. Проте відбутися вона може як за рахунок реабілітації найнижчих котирувань до середнього по країні, так і за рахунок послаблення цін закупівлі у Центрі та на Сході до рівня Західної України», — зазначають аналітики АСУ.

Виробники, традиційно, налаштовані на підвищення цін на свиней живою вагою, на противагу песимістичнішим настроям представників м’ясопереробної галузі. Тож однозначно сказати, що крива цін у кінці року повторить її рух у 2016-му чи 2015-му році не можна. Проте, як і в кінці попередніх років цінові коливання, найвірогідніше, будуть низьковолатильними, вважають експерти.