В Україні побільшало молока екстра-ґатунку

15 лютого 2017, 11:45 2997

В Україні за підсумками 2016 року частка надходження на переробку молока екстра ґатунку за рік зросла з 10,3% у 2015 році до 14,6% в цьому році, вищого ґатунку — з 35,2% до 36,7%.

Про це повідомляє Асоціація виробників молока.

Зазначається, що скоротилося надходження молока першого ґатунку з 49,6% у 2015 році до 42% цьогоріч. 

Згідно з підсумками 2016 р., надходження молока базової жирності на переробку скоротилося на 1,6% порівнянні з 2015-м — до 4183 млн т.

В АВМ повідомили, що найбільше молока надійшло на переробні підприємства Вінницької (615,7 тис. т.), Полтавської (476,8 тис. т.) та Київської (418,7 тис. т.) областей.

Закупівля молока в минулому році скоротилася на 9,3% та склала 3,7 млн т. Із них 2,5 млн т надійшло від сільськогосподарських підприємств і 1,2 млн — від населення. В той же час, більш ніж у 3 рази зросла давальницька (441 тис. т.) та власно вироблена (3,2 тис. т.) сировина.

За словами експертів, середня ціна 1 т молока за рік зросла майже на чверть — до 4713,1 грн. За молоко від промислових ферм переробники в середньому платили 5277,3 грн, а населенню — 3528,9 грн. Кількість молокоприймальних пунктів, які приймають сировину від господарств населення, склала 2792.

Загальний обсяг надходження молока екстра-ґатунку склав 336,4 тис. т., вищого ґатунку — 923 тис. т., а першого — 1,06 млн т.


Для довідки: основними центрами виробництва молока екстра-ґатунку є: Вінницька (53,6 тис. т.), Полтавська (93,3 тис. т.), Київська (56,6 тис. т.), Черкаська (32,4 тис. т.), Житомирська (23,8 тис. т.) та Чернігівська (18,1 тис. т.) області.