На Одещині зафіксували спалах сибірки

02 жовтня 2018, 16:59 2179

Головне управління Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Одеській області 29 вересня отримало повідомлення від Державної установи «Одеський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» про підозру захворювання людей на сибірську язву в с. Миняйлівка Саратського району.

Як говориться у повідомленні Дежпродспоживслужби, у с.Миняйлівка виїхала оперативна группа.

«За результатами попереднього вивчення ситуації встановлено, що жителем с. Міняйлівка проведено самостійний (без відома спеціалістів ветеринарної медицини) забій незареєстрованої тварини, що мала ознаки хвороби, продукти забою на ветеринарно-санітарну експертизу не відправлялись, про підозру у захворюванні у встановленому порядку не повідомлялося», — говориться у повідомленні.

За фактом підозри на сибірку в Саратському районі від 29 вересня 2018 р. було введенні тимчасові карантинні обмеження в с.Міняйлівка

«2 жовтня 2018 р. згідно зі звітом про результати досліджень патологічного (біологічного) матеріалу Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби (№ 000323п.м/18) було підтверджено діагноз на сибірку в тварини, що належала громадянці села

У ході першочергових заходів Держпродспоживслужба здійснила: дезінфекцію приміщення та подвір«я, де утримувалася хвора тварина; вилучене м'ясо та кістки забитої тварини разом з інвентарем, в якому вони зберігались та були спалені; проведено роботу, щодо встановлення продуктів які ймовірно були контаміновані для їх подальшого знищення; про випадок проінформовано всі органи державної влади та місцевого самоврядування до сфери повноважень яких відносить дане питання; організовано подвірний обхід з метою обліку поголів«я ВРХ, кіз, овець, свиней, коней та встановлення стану охоплення щепленнями проти сибірки; — проведено додаткові щеплення сприятливих тварин проти сибірки, зокрема щеплено 204 гол. ВРХ та 1000 овець, що належать жителям с. Міняйлівка; встановлено 6 карантинних поліцейських постів.

«Направлено подання до головного управління Національної поліції в Одеській області щодо порушення кримінального провадження відповідно до статті 251 Кримінального кодексу України — недотримання ветеринарних правил, що спричинило порушення епізоотії або інші тяжкі наслідки», — додали у Держпродспоживслужбі.

Встановлено коло контактних осію, за якими здійснюється спостереження.


Для довідки: Останній випадок сибірки в Саратському Одеської області був зафіксований в 1999 році в селі, що розташоване поруч села Міняйлівка. Тобто ймовірним джерелом хвороби є спори сибірської виразки, які були в ґрунті. Спори сибірки мають здатність зберігатися в ґрунті біля 70 років.