У Мінагропроді прогнозують зниження виробництва молока у 2018 р.

04 грудня 2017, 10:25 2730

Обсяги виробництва молока та молочної продукції в Україні за результатами січня-жовтня 2017 р. становили майже 9 млн т. Міністерство аграрної політики та продовольства за результатами року очікує виробництво молока на рівні 10387 тис. т.

Про це розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, говориться у повідомленні міністерства.

За її словами, у 2018 році можливе незначне зниження виробництва молока до 10100 тис.т при одночасному збільшенні у структурі виробництва молока від сільськогосподарських підприємств.

 «За результатами січня-жовтня 2017 року, виробництво молока зменшилось на 1% порівняно з відповідним періодом минулого року: господарствами населення зменшилось на 1,7%, а сільгосппідприємствами напроти було збільшено на 1,8%. Приємно відмітити, що помітно збільшилась частка молока екстра ґатунку, до 15% або 318 тис. т, отриманого від сільськогосподарських підприємств», — наголосила заступник міністра з питань євроінтеграції.

Вона додала, що питома вага молока, закупленого переробниками для подальшої переробки  в сільськогосподарських підприємствах, становить на сьогодні 60,5%, а в господарствах населення — 29,6%.

«Експорт українських молокопродуктів до інших країн  за цій період становив 112,3 тис т. Наприклад, ми значно збільшили експорт масла — в 3,5 рази, до $ 69 млн», — відмітила  Трофімцева.

Вона розповіла, що, окрім масла, українські компанії активно експортували в поточному році сири та молочні сироватки.

«Головними покупцями українських молочних продуктів поки що залишаються країни СНД, але також в цьому році активізувались поставки до країн Азії та Європейського Союзу. На сьогодні майже повністю вичерпані тарифні квоти ЄС на вершкове масло та молочні пасти, а також на 34,5% вичерпано квоту на сухе молоко. Вперше цього року наші експортери почали використовувати квоту на молоко та вершки, станом на кінець жовтня квота була заповнена на 3,8% », — наголосила Трофімцева.

За її словами, Мінагрополітики та Держпродспоживслужба продовжують свою активну роботу для відкриття нових ринків для експорту українських молочних товарів. Пріоритетними є такі країни, як: Ліван, Єгипет, Корея, Китай та інші.

«Для розвитку галузі українського молочного скотарства є необхідним створити секторальну комплексну програму. І починати треба з розвитку селекції та генетики, технологій для виробництва та інше. Окрім того, надвзичайно важливою є кооперація між виробниками та переробниками, тому що це є найефективнішим шляхом формування повноцінних галузевих ланцюгів», — резюмувала Трофімцева.


Для довідки: Виробництво основних видів української молочної продукції у січні-жовтні 2017 р, за даними Держстату: молоко оброблене рідке — 711 тис.т, масло вершкове — 84,2 тис.т, сир свіжий неферментований та кисломолочний — 50,2 тис т, сир жирний -91,1 тис т, йогурт, ферментовані чи сквашені вершки та молоко - 310 тис. т, спреди та суміші жирові - 17 тис т, продукти молоковмісні - 708,2 тис т.