Українським птахофабрикам не вистачає соєвих компонентів для кормів

05 лютого 2023, 12:02 4579

Виробники м’яса птиці в Україні зараз відчувають дефіцит соєвих продуктів, оскільки їх виробництво потребує значних витрат електроенергії.

Про це журналу «Наше птахівництво» розповів співвласник Волочиської птахофабрики (Хмельницька область) Юрій Костюк, пише AgroTimes.

«Це важливий складник раціону бройлерів, необхідний для нормального росту птиці, й замінити його ми нічим не можемо. Це основне джерело білка, — зазначив він. — Ті підприємства, в яких ми раніше купували, наприклад, соєвий шрот, сьогодні не в змозі його виробляти у тих обсягах, що раніше, через тривалу відсутність електроенергії».

За словами Юрія Костюка, альтернативи поки що немає, оскільки соєву макуху за допомогою дизельних генераторів не виготовити, для цього потрібні зовсім інші потужності.

«Тому якщо раніше ми купували соєві компоненти раціону в одного виробника з нашого регіону, то нині, попри те, що ми скоротили поголів’я, доводиться купувати їх у трьох виробників з різних регіонів України, — пояснив він. — Ми постійно шукаємо виробника, який зміг би виробити продукцію, тому що у нього в цей час є електроенергія».