Україна на 20% скоротила виробництво яєць

10 листопада 2022, 16:16 2672

Виробництво яєць у січні-вересні 2022 р. зменшилось на 20% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Про це розповів виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко «Українським Новинам».

«За нашими оцінками, виробництво яєць за 9 місяців зменшилось на 20% порівняно з аналогічним періодом минулого року. До кінця року даний показник залишиться в цих межах, оскільки через зменшення поголів’я курей-несучок необхідний певний час для його відновлення та досягнення віку продуктивності», — прогнозує він.

Експерт пояснив, що з початком війни птахофабрики змушені були позапланово позбуватись поголів’я курей-несучок та почали пропускати посадки птиці, на що впливала катастрофічно низька ціна реалізації та невизначеність розвитку воєнних дій. Виїзд населення та зупинка експорту призвели до накопичення продукції.

«Фактично з лютого до серпня виробники несли збитки через цінову ситуацію на ринку. Ціна реалізації опускалася втричі нижче рівня собівартості. Тому в сезон виробники намагаються завжди вийти хоча б на мінімальну рентабельність задля збереження виробництва, останні два роки їм це не вдавалось», — зазначає Сергій Карпенко.

Також, за його словами, в Чернігівській, Сумській, Херсонській, Донецькій, Запорізькій, Харківській, Луганській областях є втрати промислових потужностей із виробництва яєць.

Крім того, через позбавлення виробників яєць бути платниками єдиного податку 4 групи, деякі господарства відмовились від птахівничого бізнесу.

«Орієнтовно до кінця року виробники посадять на вирощування 6,5 млн голів добового молодняка птиці, що на 35-40% більше у порівнянні до поголів’я вересня», — вважає Карпенко.