Україна експортувала молочних продуктів на $236 млн

14 грудня 2022, 08:00 1640

Український молочний ринок наразі напряму залежить від тенденцій світового ринку, що й спостерігається останні місяці.

Як говориться у повідомленні Асоціації виробників молока, в період липня-вересня підтримку вітчизняному експорту склала конкурентна ціна української молочної продукції на європейському ринку, який виступає основним торговельним майданчиком для вітчизняного молока.

«За оціночними даними, у листопаді молокопереробні заводи експортували молочної продукції на загальну вартість $23,92 млн, що на  6% менше, ніж у жовтні, та все ж на 47,3% перевищує показники листопада минулого року. За одинадцять місяців на зовнішні ринки вдалось поставити на 50% більше молочної продукції, ніж торік — усього на $235,8 млн», — зазначила аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька.

На думку експерта, саме цей факт став вагомою підтримкою у стримуванні падіння цін на молоко в період війни. Ба більше, цей період став стимулом для багатьох молокопереробних заводів працювати на європейському ринку та підтверджувати якість своєї продукції, отримуючи «єврономери».

«Суттєвою підтримкою в налагодженні експорту української молочної продукції до ЄС стало тимчасове скасування Радою ЄС мит і зборів з українського експорту, що спрямовується на європейський ринок з метою допомоги відновленню українського бізнесу, який постраждав унаслідок російської агресії. Згідно рішення, лібералізація торгівлі набула чинності з 4 червня 2022 року і має тривати до 5 червня 2023 року», — уточнила вона.