ТОП-3 покупця українського вершкового масла

16 грудня 2016, 14:01 2814

Українські виробники за підсумками 11 місяців 2016 р. експортували вершкового масла й молочних жирів на $33,5 млн, що на 24% перевищує аналогічний показник минулого року.

При цьому у кількісному вираженні експорт збільшився лише на 3% — до майже 11 тис. т з 10,7 тис. т, повідомляє аналітичний департамент Ради з питань експорту продовольства (UFEB).

Починаючи з серпня поточного року кількісні обсяги експорту вершкового масла й молочного жиру показують щомісячні прирости щодо показників 2015 року. Зокрема, обсяги поставок за вересень та жовтень цього року майже удвічі перевищують експорт за ці місяці минулого року, а в листопаді приріст склав 41%.

«Активному експорту ми завдячуємо, як сприятливій ціновій кон'юнктурі зовнішнього ринку, адже попит на масло у світі досить високий, так і тому факту, що українські компанії успішно знаходять нові можливості для реалізації продукції за кордоном», — зазначила провідний аналітик UFEB Анна Бурка.

Українське масло активно купували країни СНД, Азії та Африки. Так, ТОР-3 покупців українського масла виглядає наступним чином: на першому місці знаходиться Казахстан (25% від загального обсягу експорту), на другому — Грузія (16%), на третьому — Марокко (10%). Крім того, в жовтні-листопаді були досить значні поставки масла в ЄС — Нідерланди імпортували 520 тон або 5% від загального експорту цієї продукції в зазначені місяці.

Ключовими експортерами за результатом 11 місяців були наступні компанії:

  • Вінницький молочний завод «Рошен» (25% від загального експорту),
  • «Агропродекспорт» (12%),
  • «Доменік» (9%).