Кошторис АЧС: $110 на свиноматку

20 вересня 2017, 12:57 2610

Інвестиції виробників у боротьбу та профілактику африканської чуми свиней складають $43-110 на голову.

Про це свідчать дані опитування господарств Асоціацією свинарів України (АСУ).

Як зазначається виробники (від 500 до понад 10 тис. свиноматок) називали різні суми інвестицій у біобезпеку: $42 на голову, $81,5 на голову і $110/гол.

«Ці кошти вкладали в додаткову сітчасту огорожу, гравій та пастки для гризунів по периметру ферми та по зовнішньому периметру корпусів, встановлення системи відеоспостереження по периметру ферми та у виробничих корпусах, винесення рампи за межі господарства, перевантаження кормів через огорожу (щоб кормовоз не заїжджав на територію ферми), будівництво міні-гуртожитку для персоналу (на 10 чоловік) тощо», — пояснили в асоціації.

Однак, серед опитаних є підприємство, яке, за попередніми оцінками, вкладе у новий свинокомплекс-нуклеус (чистопорідне поголів'я для племінного розведення) близько $500 на свиноматку.

Разом з тим в асоціації зробили свої підрахунки витрат виробників на біобезпеку. До «кошторису» увійшли: огорожа, дезбар'єри, майданчик та обладнання для миття, пушка для дезінфекції, обладнання для прибирання, спецодяг, внутрішньогосподарський транспорт для доставки кормів та перевезення свиней тощо.

«На основі цих даних побудували дві моделі впровадження заходів біобезпеки у господарстві на 1250 свиноматок: 1) «з нуля» — інвестиції сягають 3024 грн ($115/свиноматка; 2) додаткові заходи (на основі даних реальних свиногосподарства) — 789 грн ($30/голова)», — підсумували в АСУ.