Рентабельність виробництва свинини знижується

14 серпня 2016, 10:30 3987

З початку року експорт свинини практично зійшов нанівець — в 2016 р. закордон відправилося 1,4 тис. т м'яса, тоді як роком раніше — 36 тис. т. Таким чином, експорт скоротився в 25 разів.

Про це повідомляє «Український клуб аграрного бізнесу».

Що стосується самого виробництва свинини, то за перше півріччя 2016 р. скоротилося на 4%. В цілому, український експорт в порівнянні з аналогічним періодом минулого року знизився більш, ніж на десяту частку.

Падіння експорту м'яса свинини в поточному році пов'язане виключно із закриттям російського ринку, на який доводилося 97% від загального експорту цієї продукції в 2015 р.

«Зараз основним експортером свинини в РФ є Бразилія, друге місце за обсягами експорту займає Чилі. Найбільш вірогідним є збільшення обсягів імпорту в Росію саме з цих країн, замість української продукції. За перші 7 місяців цього року експорт України склав 1,4 тис. т м'яса свинини, що на 92% менше, ніж за аналогічний період минулого року (18,6 тис. т)», — говорить експерт з аграрних ринків асоціації УКАБ Євген Дворник.

Зменшення обсягів експорту призвело до збільшення пропозиції на внутрішньому ринку. Станом на кінець липня закупівельні ціни на живих свиней м'ясних порід становили близько 30 грн/кг, в той час як за аналогічний період минулого року ціни перебували на позначці 35 грн/кг. За результатами 2015 р. рентабельність переробки свинини на м'ясо становила 12%. В умовах подальшого зменшення обсягів експорту, в поточному році очікується зниження рівня рентабельності.