Виробник: Українські свинарі працюють «у нуль»

07 лютого 2019, 16:51 2061

Зниження цін на ринку свиней забійних кондицій стало «спусковим гачком» для панічних настроїв серед операторів, адже кожен виробник рахує собівартість виробництва.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України.

Як зазначається, середній показник собівартості по країні становить  37-41 грн/кг, а ціна кілограму живця, яка опустилася нижче 40 грн/кг означає, що свинарі працюють «в нуль», або й у збиток.

«Дійсно, нині ситуація на ринку склалася не дуже добра і з огляду на ціни продажів свиней, і на собівартість виробництва. Остання залежить від низки чинників: вертикальна інтеграція, залучення кредитних коштів, інвестицію у соціальну сферу, географічне розташування, специфіка регіону (на Західній України вища щільність господарств, від того і більша конкуренція) тощо», — поділився директор ТзОВ «Росан-Агро» (Львівщина) Сергій Мамчич.

За його словами, у середньому, 40-42 грн/кг (з ПДВ) — та «межа», коли господарство працює «в нуль», або має незначні прибутки. Коли цей рівень опускається нижче, — до 39-40 грн/кг, — виробник майже нічого не заробляє, а то й взагалі працює у збиток.

Мамчич також навів декілька факторів, які сприяли такій ситуації:

1. Здороження енергоресурсів. І це йдеться про електроенергію, оскільки господарство майже відмовилося від газу, який обійшовся б ще дорожче.

2. Швидке зростання рівня заробітної плати. Це особливо характерно для західного регіону, адже тут трудова міграція активніша ніж у решті областей країни. «Росан-Агро» знаходиться неподалік Львова, де одна з найвищих цін на робочу силу, особливо послуги фахівців.

3. Вищі ціни на фураж. Нині Україна виробляє багато зернових, потужності країни щодо експорту значно зросли. Відтак, через контракти маємо ціни на фураж на рівні європейських.

4. В Україні вартість грошей вища у 4-5 разів, а інвестицій без дотацій — на 30%.

«Наприклад, наше господарство працює у закритому циклі (власне батьківське стадо, свинки F1, вирощуємо поросят), маємо і комбікормове виробництво, м'ясокомбінат. Та, якщо, приміром, візьмемо комплекс, який працює з 1998-го, а це понад 20 років, відкласти кошти для інвестицій у розвиток та покращення практично неможливо! Доступу до адекватних кредитів взагалі нема… Тому, доводиться констатувати, що ситуація у свинарстві нині дійсно складна», — пояснив виробник.