Прогноз: Свинопоголів'я у населення за п'ять років скоротиться на 35%

21 червня 2019, 09:39 1551

Понад 40% загального свинопоголів'я в Україні наразі припадає на присадибний сектор. Однак за 5 років ситуація може відчутно змінитися, а кількість свиней у господарствах населення може скоротитися на 35% — до 1,7 млн голів.

Такі прогнози озвучила президент Асоціації свинарів України Оксана Юрченко, йдеться у повідомленні об'єднання.

«Упродовж останніх 5 років кількість свиней у домогосподарствах населення скорочується в середньому на 7,5% на рік. Так, у 2015 році свинопоголів'я у присадибному секторі налічувало 3,6 млн голів, цьогоріч воно дорівнює 2,6 млн.

Якщо така тенденція збережеться — до 2025 року в особистих господарствах громадян кількість свиней зменшиться до 1,7 млн голів», — зауважила Юрченко.

Вона вважає, що одним з чинників, що сприяють такому розвитку подій є епізоотична ситуація щодо АЧС в країні, а також відсутність ідентифікації тварин у господарствах населення та низький рівень біобезпеки.

«Так, у разі підозри на африканську чуму, власники таких свиней намагаються якнайшвидше їх збути, що сприяє поширенню хвороби. Продаж неідентифікованих подвірно забитих свиней на стихійних ринках, у свою чергу, ускладнює контроль епізоотичної ситуації в країні», — пояснила експерт.

Крім того, з 1 січня 2025 р. набуде чинності положення про заборону реалізації на ринках тварин, які забиті подвірно: згідно з положеннями ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» до продажу допускатимуть лише м'ясо свиней, забитих на сертифікованих бійнях.