Прогноз: виробництво курятини випередить свинину до 2025 року

24 липня 2017, 11:45 3479

Світове виробництво м’яса всіх видів у 2025 році зросте на 16%, порівняно з середнім обсягом виробництва у 2013-15 рр. Найбільше зростання виробництва прогнозується серед групи країн, що розвиваються.

Такий прогноз зробили експерти Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

 «У 2025 році структура споживання зміниться з урахуванням зміни споживчих смаків. Так, популярну наразі свинину посуне м'ясо птиці з орієнтовним обсягом виробництва близько 131,3 млн т, виробництво свинини ж в свою чергу зросте до 131 млн т, а м'яса ВРХ — до 77,8 млн т», — йдеться у повідомленній.

Таким чином, як вважають експерти, м'ясо птиці буде головним драйвером зростання загального виробництва як відповідь на збільшення світового попиту на цей більш доступний продукт, порівняно з червоним м'ясом.

«Птицю обиратимуть як виробники, так і споживачі у країнах, що розвиваються, через його доступність. Розвинуті країни також поступово відмовлятися від червоного м'яса, у зв'язку з повідомленнями про його шкідливість для здоров'я, знову ж таки віддаючи перевагу м'ясу птиці», — додали спеціалісти.

За прогнозами ФАО та ОЕСР в 2025 р. обсяг світового експорту в середньому зросте на 22% порівняно з 2013-15 рр. і становитиме близько 38,6 млн т (у забійній вазі) на противагу 31,7 млн т у 2015 р.

«Таким чином, експорт зростатиме швидшими темпами, ніж обсяги виробництва м'яса. У розрізі видів м'яса  ситуація виглядатиме наступним чином: експорт м'яса птиці у 2025 зросте на 28,7% і становитиме 15,3 млн т, поставки свинини збільшаться на 20% до 13,3 млн т, а м'яса ВРХ — на 15,4%, до 8,4 млн т», — пояснили спеціалісти.

Основними гравцями ринку залишатимуться США, Бразилія, Аргентина, ЄС, а також Індія та Австралія. Більше ніж чверть зростання світового експорту м'яса всіх видів забезпечать США, в той час як експорт з ЄС зросте незначно. Частка розвинених країн все ще займатиме більше ніж половину світового експорту м'яса, проте вона стабільно зменшуватиметься. Бразилія, а також Аргентина отримають вигоду від поточної девальвації своїх валют і наростять поставки за кордон. Очікується, що частка Бразилії у світовому експорті зросте приблизно до 26%, що складатиме майже половину очікуваного збільшення протягом прогнозованого періоду.

Темпи збільшення імпорту протягом перших років прогнозованого періоду будуть слабкими, головним чином через зниження закупівель через заборону Російської Федерації та сповільнене нарощення імпорту Китаєм. Однак в цілому, загальний імпорт м'яса почне зростати в другій половині прогнозного періоду. Основним драйвером цього процесу стануть країни, що розвиваються. Найбільш значне нарощення імпорту спостерігатиметься у В'єтнамі, що пов'язано зі значним економічним розвитком країни. Африка також збільшує обсяги імпорту м'яса, особливо це стосується таких країн: Гана, Конго та Ангола, додають в УКАБ.