Споживання м'яса в Україні відстає від раціональних норм

20 січня 2017, 14:49 8087

Всіма категоріями господарств у 2016 році вироблено 2,32 млн т м’яса всіх видів у забійній вазі, що відповідає рівню 2015 року.

Про це з посиланням на попередні статистичні дані повідомляє Економічний дискусійний клуб.

При цьому виробництво свинини та м`яса птиці зросло на 0,1% та 2,4% відповідно, а виробництво яловичини продовжило тенденцію до падіння, яке склало 5,1%.

Як відмічають експерти, минулий рік характеризувався зростанням обсягів зовнішньої торгівлі м`ясною продукцією: експорт порівняно з 2015 роком зріс на 23,8% (до 302 тис. тонн), імпорт — на 14,7% (182 тис. тонн).

Нарощування присутності української м`ясної продукції на світових ринках відбувається завдяки галузі птахівництва, пояснюють в ЕДК. Частка м`яса птиці у загальних обсягах експорту становить 79% (240 тис. тонн, або на 49% більше ніж роком раніше). Найвищим попитом українська птиця користується в Іраку, Єгипті та Нідерландах.

М`ясний імпорт представлений, в основному, свининою та м'ясом птиці, які у його структурі займають 43% та 47% відповідно. Імпортується м'ясна продукція переважно із Польщі та Німеччини. Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні у 2016 році склала 8,0%.

У 2016 році порівняно попереднім споживання населенням м`яса зросло на 0,5 кг і склало 51,4 кг на особу. Незважаючи на приріст даного показника, споживання м`яса відстає від раціональної норми на 36%, зазначають експерти.

У структурі споживання м`яса найбільшу питому вагу займало м'ясо птиці — 46%, на свинину припадало 38%, на яловичину — 15%, на інші види − 1%.  


Для довідки: станом на 01.01.2017 порівняно з відповідною датою минулого року поголів`я ВРХ скоротилося на 2,0%, свиней — на 5,5% та птиці — на 0,8%.