Пасічники Чернігівщини та Вінниччини об'єднуються у кооператив

04 січня 2023, 14:57 3633

Виробник меду створив кооператив для об'єднання бджолярів Чернігівської та Вінницької областей.

Про це говориться у повідомленні Програми USAID АГРО на сторінці у Facebook.

Павло Чемериський разом із дружиною Наталею у Чернігівській області кілька років рому створили ТМ «БІЛАР», яка спеціалізується на медовій продукції.

«До початку війни подружжя мало амбітні плани, які вже почали втілювати в життя: збільшили кількість бджолосімей до 69 вуликів, придбали виробниче приміщення та почали в ньому ремонтні роботи. Але війна внесла свої корективи. Внаслідок бойових дій було пошкоджене виробниче приміщення та придбане раніше обладнання, знищено 14 вуликів. Пошкоджено вантажний автомобіль та лафет для перевезення вуликів», — говориться у повідомленні.

Після звернення до Програми USAID АГРО фермери підготували та подали заявку на конкурс щодо відбору ММСП для переміщення виробничих потужностей. Так був знайдений партнер — ФГ «Витвірня» у Жмеринському районі Вінницької області.

Однак під час консультацій у Павла Чемериського виникла ідея створення обслуговуючого кооперативу «БІЛАР», мета якого — об’єднати пасічників для відстоювання спільних інтересів, зокрема щодо масштабування виробництва та впровадження нових технологій, обміну досвідом тощо.

«Павло Чемериський з однодумцями зареєстрували кооператив і планують залучати бджолярів Вінниччини до його роботи. Водночас подружжя планує подальшу релокацію виробництва у Вінницьку область, а поки, завдяки консультативній підтримці, вдалося відновити виготовлення крафтових медово-горіхових наборів на 60% від довоєнного запланованого обсягу», — додали у USAID.