Органічну курятину будуть вирощувати на полях амаранту

14 травня 2019, 10:59 3211

Два підприємства в Україні вирішили запровадити унікальну технологію вирощування курей — вільний випас птиці в посівах амаранту.

Про це розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда в інтерв'ю Seeds.

За його словами, таку технологію на Дніпропетровщині опробують органічна ферма «УкрБіоЛенд» та ще одне підприємство в Апостолівському районі.

За словами Дуди, такий спосіб господарювання матиме синергетичний ефект, тобто принесе користь, як компанії, що вирощує амарант, так і птахівникам.

 «Коли амарант підросте, курей випускають в посіви амаранту, територію огороджують електро-пастухом. Вони скубуть бур«яни, комашок, нижні листочки амаранту. Підростуть — стрибатимуть трохи вище. Водночас кури підживлюють ґрунт своїм послідом. Амарант, в свою чергу, захищає їх від летючих хижаків», — пояснив він.

На думку Дуди, для органічних господарств, що не мають власного тваринництва та роблять ставку виключно на органічні добрива рослинного походження, це великий плюс — отримати ще й курячий послід для того, щоб підтримувати родючість ґрунту в належному стані і забезпечити врожайність подальших культур.

«Вони отримують до того ж практично повноцінний врожай товарного амаранту, тому що волоті знаходиться високо над землею — потім зайде комбайн і весь амарант скосить», — розповідає голова асоціації.

Він уточнив, що технологія клопітка (підвезти концкорми, воду, вивозити з поля яйця, пересувати пташники, переносити огорожі, слідкувати за хижаками усіх видів, тощо) — вимагає значних трудовитрат, але існує попит на таку продукцію і рентабельність її виробництва є високою.