Названі фактори, які стримують ріст цін на молоко

06 лютого 2023, 12:46 1693

Закупівельні ціни на молоко в Україні на кінець 2022 року були на 40% нижчими, ніж в ЄС, та на 11% нижчими, ніж у 2021-му. Наразі молочний ринок України працює під тиском низки факторів, які стримують ріст цін на молоко.

Про це повідомила аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька. 

«В результаті, ціна на молоко в листопаді зафіксувалася на рівні 36 євро/ц. В гривневому еквіваленті вона залишається без змін і до сьогодні. Щоправда, валютний еквівалент просів через подальше знецінення гривні», —  зазначає Яна Лінецька. 

За її словами, стримують ріст цін на молоко: скорочення споживчого попиту всередині країни, зростання безробіття, що свідчить про зниження споживання молочних продуктів у короткостроковій перспективі, зростання собівартості виробництва через кризу в енергетичній системі, знецінення гривні та інше.  

Водночас Яна Лінецька відзначає, що молокопереробна галузь має вільні потужності для переробки молока. З кінця лютого-березня виробництво молока в країні має шанси на зростання, відтак розвиток ринку буде залежати від активності попиту — як зовнішнього, так і внутрішнього. 

Експертка наголошує, що диверсифікація зовнішніх ринків збуту та підтримка внутрішнього споживача за допомогою зниження ставки ПДВ на молоко-сировину і молочні продукти, а також впровадження національної програми «Шкільне молоко» будуть відчутною та результативною підтримкою для виживання і відновлення вітчизняної молочної галузі.