На ринку свинини очікується безпрецедентний ціновий спокій

27 липня 2018, 10:53 2058

В Україні на ринку живця свиней наприкінці липня продовжує панувати штиль: ціни зберігають «спокій» в межах 44-46 грн/кг.

Про це свідчать результати опитування м’ясопереробників та моніторингу закупівельних цін на свинину живою вагою, який здійснює Асоціація свинарів України.

Закупівельники відзначають стабільність реалізації та загальний баланс між попитом та пропозицією на ринку. Звичайно, не обійшло і без впливу сезонних чинників. Зокрема, в приморських областях попит активніший за рахунок «притоку» відпочиваючих. Тож, на тлі недостатніх обсягів пропозиції свинини в південних регіонах ціна закупівлі живця свиней дещо вища.

«Щодо цінових очікувань, більшість м’ясопереробників налаштовані на продовження безпрецедентного «спокою цін». Так, майже три чверті операторів вважають, що ціна наступного тижня, як і цього, варіюватиме переважно в межах 44,5-45 грн/кг», - йдеться у повідомленні.

Думки інших розділилися, зазначають в АСУ. Так, деякі оператори вважають, що ціна може зрости через обмеженість пропозиції живця. Вони зазначають, що прирости товарного поголів’я відчутно пригнічені через спекотні погодні умови, тож деякі виробники змушені відтерміновувати реалізацію або продавати тварин меншою масою.

«Посилення впливу цього чинника на ціну в другій половині серпня та наближення триваліших святкових вихідних може стимулювати приріст цін. З іншого боку, компанії-імпортери відзначають, що ціни закупівлі живця та, відповідно, свинини у провідних європейських виробників свинини продовжують понижуватися з кроком у 2-3 євроценти/кг на тиждень. Тож незабаром внутрішній ринок може перейняти цей тренд, щоб притік імпортної свинини не збільшувався», - вважають експерти.

Ціна на живець в Україні перевищує бар’єрну, яка наступного тижня збереже свій рівень (42 грн/кг) через зростання курсу євро, вважають в АСУ.