Молочники увійшли в «кураж»

13 вересня 2016, 10:35 4114

На українському молочному ринку склалася нездорова ситуація: молочники швидко підхопили тренд цінового зростання, що спостерігається на світовому ринку. Складається враження, що скоро світові ринки не встигатимуть за українськими.

Але за бажанням заробити після дворічного спаду, виробники можуть переоцінити купівельні можливості, повідомляє «Інфагро».

«У міжсезоння до 90% молока доведеться продавати на внутрішньому ринку, а вітчизняний покупець, здається, не готовий платити за молокопродукти на чверть більше. Саме настільки сільгоспвиробники мають намір восени підвищити відпускні ціни на молоко», — констатує видання.

Якщо подорожчає сировина, переробникам доведеться збільшити відпускні ціни на готову продукцію. І тут тільки «голосування гаманцем» українців може «отверезити» молочників, що увійшли в кураж. Продажі молокопродуктів можуть помітно знизитися, і не факт, що продукція з дуже дорогого молока буде знаходити належний попит на зовнішніх ринках.

Тим більше з експортом проблеми в Україні не вирішені. Втрату російського ринку не в змозі компенсувати ні нові зони вільної торгівлі, ні відкриття якихось нових країн для реалізації товарів.

«Так, все більше підприємств отримують дозвіл для експорту в ЄС, кажуть, до кінця року таке право матимуть вже два десятка заводів. Але це все теорія — на сьогоднішній день лише «Молочний Альянс» почав поставки молокопродуктів в Європу і то в невеликих обсягах. Але і для цієї компанії така торгівля скоріше не бізнес, а піар-акція для просування продукції в Азію та Африку», — вважають експерти.

У той же час, чиновники недавно відрапортували про швидке відкриття для України втраченого (майже десять років тому) японського ринку. За великим рахунком і зараз українські підприємства можуть постачати певну продукцію в цю країну (тобто поточні контракти по сухому молоку). Навіть в минулому році мав місце експорт сухої сироватки. Але, як виявилося, українські оператори далеко не завжди можуть забезпечити якість, необхідну японським імпортерам, тому розраховувати на великі поставки молокопродуктів в цю країну не варто.