Думка: Гусівництво — перспективна в Україні ніша

09 лютого 2019, 09:12 4394

Гусівництво є перспективною підгалуззю птахівництва. Воно не конкурує з іншими видами тваринництва.

У цьому переконаний керівник господарства «Сила життя» (Рівненська область) Денис Шеремет, пише AgroTimes з посиланням на журнал «Наше птахівництво».

«Гусівництво не конкурує ні з якою іншою галуззю — ані зі свинарством, ані з вирощуванням бройлерів. Ба більше, якщо всі види птахівничої та тваринницької галузі потребують високоякісних кормів, то гуси на 80% добре почуваються за годівлі на пасовищах і тільки з підгодівлею один раз на добу відходами кормовиробництва», — пояснив він.

Гуси, за його словами, цілком продуктивно можуть використовувати землі, непридатні для оранки й випасання худоби.

«На таких пасовищах гуси можуть перетворювати траву на м'ясо, пух, неймовірно цінний гусячий жир, — підкреслює Денис Шеремет. — До того ж послід є хорошим добривом, наприклад, для тих самих культурних пасовищ, на яких випасаються гуси».

Він зазначає, що займатися вирощуванням гусей реально навіть без державної підтримки.

«Одне тільки було б непогано — створити спілку гусівництва, щоб відродити цей напрям й об'єднати виробників, — говорить він. — От у створенні цієї спілки могла би допомогти держава».


Для довідки: господарство «Сила життя» вирощує гусей без застосування антибіотиків, реалізує продукцію гусівництва. Має 2 тис. гусей батьківського поголів'я одночасного утримання великої білої та великої сірої порід. Потужність виробництва — 50-70 тис. інкубаційного гусячого яйця на рік.