Думка: Біогаз з гною економить добрива

09 липня 2018, 19:00 4875

ТОВ «Агрофірма «Пісчанська», що у Харківській області, планує встановити біогазове обладнання з переробки сільськогосподарських і тваринницьких відходів для отримання теплової й електричної енергії.

Про це в інтерв«ю журналу The Ukrainian Farmer розповів головний ветеринарний лікар Костянтин Джуман, інформує AgroTimes.

«Біогаз із гною також дозволяє суттєво заощадити на мінеральних добривах, — підкреслив він. — Підраховано, що одна дійна корова залежно від породи дає від 30 до 70 кг гною на день, а виробництво біогазу з тонни гною становить у середньому 20 кубометрів».

Опалення в корівнику потрібно не так дорослим тваринам, як новонародженим телятам, зауважив Костянтин Джуман. «У перші дні життя ми утримуємо їх під інфрачервоною лампою. А все інше поголів«я вирощуємо так званим холодним способом, тобто без опалення», — уточнив головний ветеринар агрофірми «Пісчанська».

Тварина поїдає корму більше, 20% енергії йде на обігрів, а 80% — на продуктивність, і тому в холодний період року господарство зазвичай отримує більше молока.


Для довідки: Агрофірма «Пісчанська» — найбільший виробник молока ґатунку екстра в Харківській області. Молоко реалізує на Кременчуцький міськмолокозавод (ТМ «Данон»), комбінат «Придніпровський» (ТМ «Злагода»), «Сандору», Харківський молочний комбінат тощо. Має статус племінного репродуктора з розведення ВРХ чорно-рябої породи, а також здійснює голштинізацію. Наразі в господарстві 98% корів чистокровної голштинської породи. Агрофірма також вирощує зернові й виробляє насіння.