Лоза: Профілактичних заходів для запобігання АЧС не існує

05 грудня 2016, 17:27 2139

Профілактичних заходів щодо запобігання захворювання тварин на африканську чуму свиней (АЧС) не існує.

Таку думку висловив президент Асоціації свинарів України (АСУ) Артур Лоза, пише «ГолосUA».

За словами Лози, у всьому світі відзначається дуже висока летальність цього захворювання і єдиним методом боротьби з поширенням АЧС є знищення тварин.

«Для того, щоб взяти ситуацію з експансією АЧС під контроль в Україні, необхідні додаткові ресурси. Для стабілізації ситуації у нас є тактичні та стратегічні заходи, які необхідно виконати для того, щоб мінімізувати збиток від поширення цього захворювання», — додав експерт.

При цьому Лоза зазначає, що найбільш проблемний сектор в країні — це присадибні господарства.

«Цей сегмент дуже слабо контролюється. Популяції свиней в присадибних господарствах практично порівняні з популяціями свиней, які перебувають в сегменті промислового свинарства. Додаткові кошти необхідні для того, щоб займатися питаннями ідентифікації поголів'я в присадибному секторі. Треба контролювати цей сектор в рамках реалізації так званого євроінтеграційного закону з безпеки тварин і продукції. Необхідно реалізовувати стратегію простежуваності, ідентифікації та реєстрації свиней», — зауважив фахівець.

За його словами, м'ясо тварин повинно забиватися та реалізовуватися у відповідних місцях в супроводі документів, які б дозволяли зрозуміти, яким чином і де тварина вирощувалася, де забивалися і як м'ясо виявилося на ринках або на прилавках магазинів.