Лапа: Проблему АЧС потрібно піднімати на рівень багатосторонніх переговорів

10 жовтня 2017, 10:52 2152

Країнам Центральної та Східної Європи потрібно спільно боротися з поширенням африканської чуми свиней (АЧС), у цьому контексті доцільно запровадити формат регулярних багатосторонніх міжнародних консультацій.

З такою ініціативою виступив Голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа, говориться у повідомленні відомства.

За його словами, поширення вірусу АЧС актуальне для багатьох країн Східної та Центральної Європи.

«Ми періодично проводимо зустрічі та консультації з колегами з Румунії, Польщі, Молдови, країн Балтії. Однак, це у більшій мірі двосторонні зустрічі. На наше переконання, доцільно було б напрацювати формат багатосторонніх зустрічей за участю всіх зацікавлених у вирішенні даної проблеми країн», — заявив Володимир Лапа.

Такі зустрічі, підкреслив він, повинні проходити з періодичністю місяць-півтора.

Угорська сторона у свою чергу висловила зацікавленість у налагодженні тіснішого співробітництва між компетентними органами обох країн з метою мінімізації впливу цього захворювання на економіки країн.

«Ми готові обмінюватися інформацією, напрацюваннями та ідеями для того, аби отримати позитивні результати вирішення цієї проблеми», — наголосив заступник керівника місії Угорщини, яка нещодавно відвідала Київ.