Лапа: Реєстрація тварин допоможе боротися з АЧС

05 вересня 2018, 15:56 2894

Належний контроль за ідентифікацією і реєстрацією тварин у господарствах, які займаються тваринництвом посилить боротьбу з африканською чумою свиней (АЧС).

Про це заявив голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа у своїй колонці на «Економічній правді»

За його словами, у разі ухвалення законопроекту № 9022 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин», кожна тварина в Україні отримає свій унікальний ідентифікаційний номер. За допомоги якого, можна легко знайти та притягнути до відповідальності власника.

«Останнім часом непоодинокими є ситуації, коли то тут, то там знаходять туші свиней чи навіть цілі несанкціоновані звалища, а потім дослідження підтверджують наявність африканської чуми свиней. Найгірше в цій історіє те, що встановити власника вкрай складно, бо тварини не були ідентифіковані. Відповідно, і притягнути до відповідальності такого недобросовісного власника нереально», — пояснив голова Держпродспоживслужби.

Він уточнив, що законопроектом також передбачено збільшення розміру штрафних санкцій за порушення законодавства з ідентифікації та реєстрації тварин.

«Загалом, на наше переконання, прийняття та реалізація положень законопроекту дозволить забезпечити надійний контроль за станом здоров’я тварин та ветеринарно-санітарним станом господарств їх утримання, переміщеннями тварин на всій території України, а також за безпекою і походженням продукції тваринництва», — наголосив Володимир Лапа.

Також прийняття проекту, на його думку, сприятиме підвищенню ефективності упередження різного роду махінацій при здійсненні торговельних операцій з тваринами, запровадженню систем страхування тварин за умови підтвердження права власності на тварин тощо.

За словами Володимира Лапи, реалізація проекту закону дозволить запровадити електронний облік тварин, що у свою чергу значно зменшить паперову тяганину та спростить процедуру надання адміністративних послуг.


Для довідки: за даними Держпродспоживслужби, в Україні з початку 2018 року уже зареєстровано 110 випадків АЧС, що практично на торішньому рівні.