Китайці оцінять систему контролю за виробництвом яловичини

05 червня 2019, 10:15 1356

Місія Генерального управління з митних питань Китайської Народної Республіки (GACC) розпочала свою роботу в Україні 3 червня 2019 р. з метою оцінки системи державного контролю за виробництвом м’яса великої рогатої худоби (ВРХ).

Про це йдеться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів.

Перший заступник голови Держпродспоживслужби Андрій Жук ознайомив колег із чинною нормативно-правовою базою у галузі безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, структурою, функціями і повноваженнями Держпродспоживслужби, її територіальних органів та мережею державних лабораторій, системою заходів контролю за здоров’ям ВРХ, процедурами державного контролю тощо.

Сторони обговорили епізоотичну ситуацію в Україні щодо гостроінфекційних захворювань ВРХ, план державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у яловичині.

Також місія розглянула вимоги до біобезпеки на забійних та переробних підприємствах, механізми реакції на спалахи хвороб ВРХ, програми контролю та сертифікації продукції на експорт.

Представники Китаю проаналізували систему контролю захворювань ВРХ, включаючи програму моніторингу губчастподібної енцефалопатії, функціонування системи простежуваності, що діє в Україні.

Місія працюватиме у Вінницькій, Тернопільській та Сумській областях впродовж тижня.

За цей час інспектори ознайомляться з роботою Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, забійних та переробних підприємств у зазначених областях.


Для довідки: впродовж 2018 року та 5 місяців 2019 року Україна успішно пройшла 18 аудитів системи державного контролю у галузі безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, зокрема, Канади, ЄС, Сінгапуру, Гонконгу, Саудівської Аравії, КНР та інших.