Карпенко: Яйця дешевшати не будуть

09 жовтня 2016, 09:33 5239

Суттєвого зниження цін на яйця найближчим часом очікувати не варто.

Таку думку в інтерв’ю виданню Agravery висловив генеральний директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко.

«Я як споживач, звичайно, хотів би, щоб ціна на яйця весь рік трималася на рівні 10 грн за десяток. Але оскільки по більшості факторів, які впливають на неї (купівельна спроможність населення, інфляція, курс національної валюти, обсяги експорту та виробництва, сезонність), особливого позитиву не спостерігаємо», — говорить він.

При цьому експерт відмітив, що попит на яйця — стабільний.

Як пояснив Сергій Карпенко, наприкінці травня в Україні різко виросла вартість готового комбікорму, адже подорожчали зернові фуражної групи, олійні культури та продукти їх переробки. А комбікорм у загальній структурі собівартості птахівництва становить 60-65%.  

«Та й імпортна складова у виробництві продукції птахівництва позначається на результатах роботи. Адже племінні ресурси, ветеринарні препарати, вітаміни, премікси, обладнання та запасні частини до нього імпортуються та закуповуються за іноземну валюту», — звертає увагу гендиректор асоціації «Союз птахівників України».

Внаслідок девальвації гривні в 2015 році, відмічає він, імпортна складова в собівартості продукції зросла з 15 до 40%. І враховуючи тенденції та прогнози росту курсу національної валюти в осінньо-зимовий період,  імпортна складова буде лише зростати.


Для довідки: за вісім місяців 2016 року в Україні вироблено 5,3 млрд штук харчових курячих яєць, що на 20,9% менше за аналогічний період минулого року.