Ферма на Черкащині виробляє на 20% більше молока, ніж до війни

26 грудня 2022, 11:15 3078

Джерело фото: Суспільне

Без вихідних та на «дизелі» — так в умовах відключень електрики доять корів у селі Хрущівка на Черкащині. Для цього мають два генератори, які придбали у 2020 році.

Про це «Суспільному» розповів директор фермерського господарства Дмитро Соломаха, додавши, що перебої зі світлом на надої не вплинули. Нині на фермі виробляють молока на 20% більше, ніж до початку повномасштабного вторгнення.

На підприємстві є сучасна доїльна зала «карусель», яка працює від електроенергії. Тому від початку відключень перейшли на генератори. 

«За умови використання нашого генератора при відключенні світла майже 80% свого робочого потенціалу ми даємо на процес доїння», — зазначає заступник директора з тваринництва Карен Дарченьян.

За словами головного  енергетика підприємства Олега Морченка, під час блекауту генератор працював цілодобово, нині ж вихідних на фермі немає.

«Графіки змінюються. Добре, коли «зелений», це легше трохи, а як «жовтий» чи «червоний», то дуже важко. Велике споживання дизпалива йде, а це тягне за собою витрати», — розповів Олег Морченко.

Постійно доводиться підлаштовуватися під графік, тому деякі процеси виробництва, з його слів, довелося зсунути у часі.

«Проте дуже багато процесів, таких як доїння, охолодження молока, пастеризація, повинні відбуватися за графіком, тому якщо немає світла, ми вмикаємо генератор», — зазначає Дмитро Соломаха.

За його словами, підприємство за цей рік наростило поголів'я на 20% і надої приблизно на 20-25%, покращивши раціон і комфорт для корів.

Попри вимкнення світла, зазначив директор господарства, зупинятися не збираються. У планах — побудувати більший корівник, збільшити поголів’я удвічі, а надої — на 20%.