ФАО та ЄБРР передали Україні обладнання для виявлення АЧС

02 лютого 2018, 13:21 3139

Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м.Київ) та державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Житомира, Сум і Миколаєва отримали високоточне ПЛР-обладнання для виявлення збудника АЧС.

Це стало можливим завдяки Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН (ФАО) та Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), говориться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Передача обладнання відбулася в рамках другого етапу проекту «Африканська чума свиней: підвищення обізнаності та пом'якшення ризиків в Україні», який реалізується в Україні з 2015 року ФАО та ЄБРР за підтримки Держпродспоживслужби та Асоціації свинарів України.

Сучасне обладнання для проведення аналізу полімеризації ланцюгової реакції в реальному часі (RT-PCR) — єдиного надійного методу діагностики АЧС — дозволить державним лабораторіям зробити свій внесок в успішний контроль над хворобою і раннє виявлення АЧС, а також допоможе пом'якшити реальні ризики шляхом поліпшення місцевого лабораторного потенціалу та знань із діагностики, додали в відомстві.

Разом із цим, отримане обладнання стане доступне не лише для працівників лабораторій, але й для студентів ветеринарних факультетів для навчання та роботи. Для розширення можливостей профільних вишів ФАО та ЄБРР за підтримки Держпродспоживслужби формують партнерські зв'язки  між державними лабораторіями та аграрними університетами в Одесі, Сумах та Житомирі для обміну найкращими практиками з діагностики.

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа зауважив, що наразі ситуація з АЧС є непростою як в Україні, так і в інших державах Східної Європи. 

«У кінцевому результаті ми повинні повністю перейти на лабораторну діагностику на місці, бо швидкість і якість лабораторної діагностики є однією з запорук ефективності боротьби з АЧС», — зазначив він.


Для довідки: у 2017 р. в Україні було зафіксовано 163 випадки АЧС, а станом 31 січня — 18 випадків.