Експорт яловичини і свинини зріс удвічі

21 червня 2017, 10:15 2991

Українськими господарствами у січні-травні 2017 р. вироблено 964 тис. т м'яса всіх видів, що на 0,2% більше порівняно із відповідним періодом минулого року.

Про свідчать дані Економічного дискусійного клубу.

Зокрема, зросло виробництво яловичини (+8,2%) та птиці (+0,5%), а виробництво свинини зменшилося на 2,8%.

Експорт м'яса та м'ясопродуктів за 5 місяців поточного року склав 154 тис. т (зріс на 50% до січня−травня 2016 року), імпорт — 71 тис. т (збільшення на 11%).

Як відмічається, частка м'яса птиці у загальних обсягах експорту становила 80% (124 тис. т, або на 42% більше, ніж роком раніше). Найвищим попитом українська птиця у ц. р. користувалася у Єгипті, Нідерландах, ОАЕ, Азербайджані.

Пожвавився попит зовнішнього ринку на яловичину та свинину, експорт яких у січні-травні ц. р. перевищив минулорічний більш, ніж у 2 рази. Найбільші обсяги цієї української продукції надійшли до країн колишнього СРСР — Білорусі, Азербайджану, Казахстану, Грузії, Молдови. У січні-травні вивезено 22 тис. т яловичини, що становить 18% від її вітчизняного виробництва, та 6 тис. т свинини (близько 2% від виробництва).

М'ясний імпорт, як і в попередні періоди, переважно представлений свининою та м'ясом птиці. При цьому, імпорт птиці у січні-травні ц. р. зріс на 47%, а свинини − зменшився на 15%. Імпортується м'ясна продукція, в основному, із Польщі та Німеччини. Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні у січні−травні 2017 р. склала 8,0%, додали в ЕДК.

За 5 місяців ц. р. порівняно з відповідним періодом 2016 р. наповнюваність внутрішнього ринку м'ясом та м'ясопродуктами майже на 5% нижча, ніж роком раніше (яловичини —  на 3,8%, свинини — на 5,3%, м'яса птиці —  на 5,3%).

Відмічається, що середнє споживання населенням м'яса і м'ясопродуктів відстає від торішнього на 4,4% і склало за 5 місяців 20,5 кг у розрахунку на особу.