Експерт: 2016-й став найзбитковішим роком для молочників

25 грудня 2016, 09:16 2848

2016 рік виявився одним з найзбитковіших за всю історію існування молочної галузі в Україні.

Про це на прес-конференції розповіла віце-президент Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк, інформує Асоціація виробників молока.

Експерт додала, що, за оцінками групи експертів FAO, виробництво молока у травні-вересні цього року було історично найзбитковішим. Так, умовний молочний індекс (УМІ) за вересень 2016 р. продемонстрував падіння на 31,4% відносно середнього місячного показника за останні 5 років.

«З жовтня ми спостерігаємо стримане пожвавлення на світових молочних ринках, тому ціни на молоко-сировину в Україні почали зростати. Це призведе до того, що, за прогнозами, УМІ виробництва молока наприкінці року підніметься до 7% відносно кінця 2015 р.», — говорить експерт.

Виробництво молока в Україні, тис. т (за даними Державної служби статистики України)
Виробництво молока в Україні, тис. т (за даними Державної служби статистики України)

Однак, незважаючи на це, рентабельність молочного бізнесу в Україні залишається нижчою від середніх показників 2011-2015-х років і становить мінус 22,5%.

«На фоні цих негативних факторів ми маємо один величезний позитив — всі ці потужні обставини спонукали виробників молока до консолідації», — зауважила Ганна Лавренюк.


Для довідки: станом на 1 грудня цього року в Україні налічують 2,13 млн корів, що на 3,9% менше, ніж торік. Чисельність промислового поголів’я скоротилася на 4,5% та склала 486,4 тис., а господарствах населення — на 3,6%, до 1,65 млн голів.