Аграрії об'єднаються для просування експорту яловичини

03 серпня 2016, 10:35 2503

При попиті з боку країн ЄС та інших країн Україна не виконує вимог щодо відкриття ринку ЄС для української яловичини. Зокрема це відсутність моніторингу губчастої енцефалопатії (ГЕ) в Україні що впливає на експорт всієї лінійки продукції від живої худоби до вже готових продуктів харчування.

Про це йшла мова 28 липня на круглому столі організованому асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

У ньому взяли участь члени УКАБ, представники Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, переробники і трейдери м'яса ВРХ.

Під час заходу головними питаннями для обговорення стали стан галузі м'ясного скотарства, забезпечення якості та безпеки продукції як для внутрішнього ринку, так і при експорті, шляхи подолання стагнації галузі та відкриття для України нових ринків збуту.

«Самозабезпеченість ЄС по м'ясу яловичини становить близько 50% від потреби. В рамках угоди ЗВТ Україна має квоту у напрямку експорту м'яса ВРХ, тому українські виробники мають потенціал зростання виробництва, можуть зайняти вигідну нішу на цьому ринку і отримати додаткові переваги. Крім того, це буде стимулювати зростання зайнятості населення на селі, зокрема, завдяки організації тваринницьких кооперативів. Фінансові ж установи також можуть підтримати експортно тваринницькі проекти», — розповіла заступник голови правління «Сварог Вест Груп» Інна Мєтєлєва.

В ході обговорення консультант ФАО Віталій Башинський наголосив на необхідності об'єднання учасників ринку для вирішення спільних проблем, оскільки через низький рівень фінансування можливості державної підтримки сектора сьогодні обмежені.

«Коштів у держави для проведення моніторингу губчастої енцефалопатії (ГЕ) ВРХ немає, тому нам потрібно діяти спільно. Перш за все слід об'єднуватися і вирішувати цю проблему разом, адже отримання «євро номера» — це довгий процес, який може тривати роками. Якщо з 30 компаній в середньостроковій перспективі отримає дозвіл навіть одна компанія - це вже буде успіх», — прокоментував Віталій Башинський.

Підсумком круглого столу стало формування групи зацікавлених компаній, які братимуть участь в просуванні вітчизняної яловичини на ринок ЄС та затвердження плану дій по ініціації України процедури отримання статусу по ГЕ ВРХ.


Для довідки: У 2015 році Україна експортувала яловичини на $84 млн.