Волошина: попит на аграрні розписки виріс у 5 разів

02 листопада 2016, 09:44 2362

Незважаючи на те, що аграрні розписки — поки новий інструмент, інтерес в Україні до них зростає.

Про це розповіла керівник представництва Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в Україні Олена Волошина, пише landlord.

Проект стартував в 2014 р. у Полтавській області. Торік там було видано 10 аграрних розписок, за допомогою яких аграрії змогли залучити близько 60 млн грн кредитних ресурсів. За словами Олени Волошиної, всі зобов'язання за цими першими розписками виконані.

Зараз географія проекту розширилася на три нові області: Вінницьку, Черкаську, Харківську.

«Інструмент поки новий, але попит на розписки виріс у п'ять разів у порівнянні з минулим роком, і з січня по серпень 2016 року вже було видано 50 аграрних розписок. Загалом станом на кінець серпня цього року було видано 60 аграрних розписок (з них 37 фінансових і 23 товарні), що дозволило агровиробникам отримати близько 190 млн грн фінансування», — розповіла вона.

Також керівник представництва IFC в Україні уточнила, що до кінця року планується запустити проект ще в чотирьох областях: Сумській, Харківській, Хмельницькій та Тернопільській.

«Звичайно, є багато питань, над якими треба працювати. Наприклад, в 2016 році ми плануємо впровадити реєстр аграрних розписок по всій Україні. Також хочемо адаптувати аграрні розписки для їх застосування на всіх етапах створення вартості. І, звичайно, ми продовжимо фінансування агробізнесу в Україні безпосередньо і будемо працювати над тим, щоб привести в країну й інших інвесторів», — підсумувала Олена Волошина.


Для довідки: в минулому році Міжнародна фінансова корпорація профінансувала український бізнес на $260 млн.