В Україну інвестують менше, ніж в Колумбію і Домінікану

20 липня 2016, 14:15 2709

Головними проблемами, які перешкоджають зростанню обсягів іноземних інвестицій в Україні, є непередбачуваність прогнозування, неготовність працювати «в тіні» і несприятливий бізнес-клімат.

Про це у своєму блозі на LB.ua написав колишній міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко.

За його словами, маючи високий природно-ресурсний потенціал, культурну спорідненість з європейськими країнами, високий рівень освіти населення та високий споживчий ринок, зараз Україна відстає в гонці за капітал, віддаючи пальму першості таким країнам як Колумбія та Домінікана.

«Країна зі складним діловим кліматом — саме так нас бачать міжнародні інвестори. Низький рівень захисту прав власності, відсутність гарантій повернення інвестицій, зарегульованість ринку, високі відсотки за кредитами, недостатня прозорість ресурсної бази, анексія частини території і військові дії — все це стримує прихід іноземного капіталу в Україну», — зазначає Олексій Павленко.

Щоб змінити ситуацію, Україні потрібні прозорі реформи, які будуть мати зрозумілий стратегічний вектор, зміни в судовій системі, боротьба з корупцією.

«N. B.!» Бізнес в Україні: Що заважає іноземним інвесторам?

«Але незважаючи на всю нестабільність ситуації грамотно представлені зарубіжному капіталу проекти знаходять своїх інвесторів», — констатував Олексій Павленко, додавши, що в цьому році, за прогнозами експертів, прямі інвестиції в Україну досягнуть позначки в $4 млрд.


Для довідки: З початку календарного року іноземні інвестори вклали в економіку України $2 млрд, тоді як ще в 2014 р. чистий приплив прямих іноземних інвестицій був близький до нуля, а в 2015 р. — іноземні інвестиції склали близько $1 млрд.