В Україні видано 65 аграрних розписок

26 грудня 2016, 10:38 1942

У відкритому реєстрі на сьогодні зареєстровано 65 аграрних розписок.

Про це йшла мова в ході підбиття підсумків впровадження Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні», інформує прес-служба Полтавської облдержадміністрації.

«За перший рік впровадження пілотного проекту в області було оформлено 10 аграрних розписок з яких: 9 товарних та 1 фінансова на суму близько 40 млн грн. Всі аграрні розписки були погашені своєчасно», — поінформував директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов.

У цьому році на Полтавщині продовжувалась активна тренінгова та інформаційна кампанії по впровадженню механізму застосування аграрних розписок. Отриманий досвід дав можливість поширити його ще на 7 областей — Вінницьку, Миколаївську, Сумську, Тернопільську, Харківську, Хмельницьку та Черкаську. Виробники цих регіонів у 2016 році також отримали доступ до кредитування за допомогою аграрних розписок, розповіли в ОДА.

Також відмічається, що у 2016 р. в області оформлено 9 аграрних розписок (4 фінансові та 5 товарних) на суму понад 67 млн грн. Дві аграрні розписки на сьогодні вже погашено.

Як повідомили представники банків, у цьому році проведено навчання банківських робітників щодо впровадження фінансових аграрних розписок. Робота банків у 2017 році буде націлена на кредитування малих та середніх сільськогосподарських виробників, які мають в оренді від 500 га до 5,0 тис. га.

«Бюджет на данні кредити банківськими установами закладений», — говорять в ОДА.

Постачальники товарно-матеріальних ресурсів також відмітили, що до цього часу не користувалися аграрними розписками, але механізм їх застосування простий і надійний.