В Україні змінено порядок надання дотацій аграріям

20 вересня 2018, 11:03 3103

Кабінет Міністрів України 19 вересня 2018 р. змінив порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств.

Про це йдеться в ухваленій урядом постанові, текст якої є у розпорядженні AgroPortal.ua.

Зокрема, у порядок внесено зміни, згідно з якими фінансова підтримка надається: фермерському господарству, яке має чистий дохід за останній рік до 20 млн грн, у власності та/або користуванні якого перебувають землі сільськогосподарського призначення; сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу молочарського, м'ясного напрямів, до складу якого входить не менше 20 членів, у власності яких є землі при наявності ідентифікованих та зареєстрованих тварин; плодово-ягідного, овочевого напрямів, а також із заготівлі та переробки дикорослих ягід, грибів і рослин, до складу якого входять не менше ніж 7 членів, у власності та/або користуванні кожного з яких перебувають не більше 100 га земель.

Також уряд дозволив отримувати компенсацію за насіння вітчизняного виробництва замість «вітчизняної селекції». У постанові уточнено список документів, що надаються для отримання допомоги на придбання насіннєвого матеріалу.

Крім того, передбачена фінансова підтримка новостворених фермерських господарств; часткова компенсація сплаченого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Уряд у змінах до порядку передбачив фінансову підтримку новоствореним фермерським господарствам. Вона надається у період становлення (перші 3 роки після створення) один раз, виключно для ведення сільськогосподарської діяльності у розмірі 3 тис. грн на 1 га, але не більше 60 тис. грн на господарство.

Разом з тим, було внесено зміни у порядок компенсації за придбану сільгосптехніку. Зокрема, сільськогосподарським товаровиробникам, які придбали у 2017 р. техніку та з незалежних від них причин не отримали кошти, компенсація може бути виплачена за рахунок коштів, передбачених у 2018 р.

Уряд також дозволив проводити виплати компенсацій уповноваженим банкам замість державних.