ПДВ для продуктів харчування пропонують знизити до 7%

07 листопада 2016, 08:00 3390

Верховній Раді запропонували знизити ставку ПДВ для деяких продуктів харчування та сировини для їх виробництва до 7%.

Відповідний законопроект № 5363 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення системи оподаткування у сфері земельних відносин і сільського господарства та зниження ставки податку на додану вартість для деяких видів сільськогосподарської продукції» було зареєстровано групою нардепів в п'ятницю, 4 листопада, повідомляє Українська аграрна конфедерація.

Серед авторів документу — народні депутати Леонід Козаченко, Олександр Бакуменко, Сергій Лабазюк, Петро Юрчишин, Іван Мірошниченко, Микола Кучер та інші.

Метою законопроекту є захист законних інтересів сільськогосподарських товаровиробників, забезпечення сталого розвитку сільського господарства України, забезпечення доступності життєво необхідних товарів для широких верств населення, а також скорочення тіньової економіки і підвищення рівня зайнятості на сільських територіях.

Як відмічають в УАК, головними новаторствами документу є запровадження мінімального податкового соціального зобов'язання (МПСЗ), об’єктом оподаткування якого стануть сільськогосподарські угіддя (ставка від 1% до 2% нормативної грошової оцінки земель) та зниження ставки ПДВ до 7% для деяких продуктів харчування та сировини для їх виробництва, зокрема:

  • великої рогатої худоби, свиней, овець, курей свійських живих та м'яса з них;
  • тваринних субпродуктів їстівних;
  • готових чи консервованих продуктів з м’яса, м’ясних субпродуктів та ін.;
  • деяких молочних продуктів та всіх сирів;
  • яєць курей свійських;
  • цукрових буряків; бурякового цукру.

Окрім того, законопроектом передбачається зниження ставки ПДВ для товарів, доля імпорту яких в України є незначною. За даними Держстату, в 2015 р. обсяг імпорту окремих видів продуктів харчування в загальному обсязі імпорту в Україну становив: живих тварин — 0,2%, м’яса та їстівних субпродуктів — 0,3%; молока, молочних продуктів, яєць птиці, меду натурального — 0,2%; овочів — 0,2%, цукру та кондитерських виробів з цукру — 0,1%.

Відмічається, що застосування зниженої ставки ПДВ для продуктів харчування і лікарських засобів є загальноприйнятою практикою у країнах Європейського Союзу і покликане забезпечити доступність життєво необхідних товарів для широких верств населення.

Як пояснюють автори, прийняття законопроекту забезпечить:

  • стримування зростання цін на сільськогосподарську продукцію внаслідок відміни спеціального режиму ПДВ в умовах низької платоспроможності населення,
  • збільшення об'єму обігових коштів у аграріїв для виробничої та інвестиційної діяльності,
  • запобігатиме пов’язаному з відміною спецрежиму ПДВ падінню попиту та виробництва,
  • сприятиме виведенню з тіньового сектору орендних відносин у сфері землекористування, водночас забезпечивши справедливе оподаткування сільськогосподарських виробників, які вирощують продукцію в умовах закритого ґрунту.