З 1 липня вступають в дію правила щодо заокруглення суми в чеку

22 червня 2018, 16:11 10387

З 1 липня 2018 року набирає чинності постанова Національного банку України №25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів».

Відповідно до неї, юридичні та фізичні особи, які здійснюють підприємницьку діяльність, у випадку відсутності монет дрібних номіналів, можуть проводити заокруглення суми в чеку.

Однак, на даний момент відсутнє роз«яснення щодо того, як саме має вестись касова та бухгалтерська документацію після заокруглення. А саме:

— яка сума має передаватись в касових чеках для ДФС (до чи після заокруглення);

— яку суму потрібно вказувати при реєстрації податкових накладних в електронній системі;

— чи буде в принципі система мати можливість зареєструвати накладну із заокругленням;

— чи буде проходити коригування без перешкод, адже інколи компаніям доводиться робити повернення товарів та вносити зміни в податкові накладні.

Європейська Бізнес Асоціація підтримує дану ініціативу. В той же час, ми звертаємось до Національного банку України, Міністерства фінансів України та Державної фіскальної служби з проханням не застосовувати штрафні санкції за порушення касової дисципліни у зв«язку з відсутністю роз«яснення до постанови №25 до моменту, поки відповідний документ буде підготовлено та оприлюднено. Це є принципово важливим питанням. Спочатку потрібно фіналізувати законодавство, а вже потім карати за його не виконання.

Довідкова інформація:

Відповідно до постанови №25, сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення. Сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення. Попередньо планувалось, що заокруглення буде стосуватись кінцевих сум в чеках, де розрахунки йдуть за готівку. Крім того, принцип заокруглення не має впливати на мінімальні та максимальні ціни при продажі алкоголю та тютюну. Адже дане питання відноситься до компетенції антимонопольного законодавства і втручання в процес формування цін не може мати місця. Заокруглення в результаті розрахунків та формування цін змішувати не можна.