Виробник: Розподілення дотацій повинно бути відкритим і публічним

27 вересня 2017, 14:08 2299

Домогтися ефективності підтримки тваринництва за рахунок коштів держбюджету можна лише в разі прозорості виділення коштів та економічної доцільності дотацій.

Так вважає глава Ради директорів агрохолдингу KSG Agro Сергій Касьянов, говориться у повідомленні компанії.

Коментуючи заплановану в прийнятому урядом проекті держбюджету держпідтримку тваринництва, Касьянов зазначив, що вперше більш-менш масштабні державні кошти в розмірі 2,3 млрд грн будуть виділені на підтримку галузі, а також на будівництво та реконструкцію тваринницьких і комплексів.

«Безумовно, той факт, що уряд почув багаторічний голос тваринників, які акцентують увагу на бюджетній підтримці, є позитивом. З точки зору економічних інтересів країни важливо підтримати галузь, яка здатна експортувати продукцію з більш високою доданою вартістю, ніж традиційні експортні хіти — зернові. Сподіваюся, народні депутати проголосують за розвиток тваринництва в Україні», — сказав Касьянов.

У той же час, як вважає аграрій, виділення держпідтримки це тільки перший крок на шляху її ефективного використання з метою розвитку тваринництва, підвищення його експортного потенціалу. Ключове питання: на які конкретно проекти будуть витрачені кошти, що виділяються.

На думку Касьянова, при розподілі коштів держпідтримки мають бути встановлені чіткі критерії виділення держпідтримки реципієнтам:

- одержувачами повинні бути агропідприємства, що мають позитивний досвід управління тваринницькими комплексами;

-  підтримку варто спрямовувати діючим перспективним виробництвам, а не ризикованим стартапам;

- галузевими пріоритетами мають бути визначені свинарство та велика рогата худоба. Птахівництво за рахунок високої маржинальності, обіговості капіталу та серйозних лобістів у верхніх ешелонах влади й так розвивається стрімкими темпами.

«Для уникнення кулуарного розподілу коштів держпідтримки та їх ефективного використання процес виділення коштів має бути відкритим і публічним. Крім того, має бути введена жорстка відповідальність за використання виділених коштів — спеціальні форми звітності, критерії ефективності та ін. Порушників треба назавжди виключати зі списку претендентів на державну підтримку», — вважає Касьянов.


Для довідки: 15 вересня, на засіданні Кабінету Міністрів України був представлений і прийнятий проект Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік» з досить високою підтримкою АПК, що включає виділення 2,3 млрд. грн. будівництво реконструкцію тваринницьких і комплексів.