Поляки передумали допомагати Україні з малиновими плантаціями

22 серпня 2018, 16:46 3192

Міністерство закордонних справ Польщі  відмовляється надавати субсидії на закладання  плантацій малини в Україні.

Так міністерство відреагувало на заяву голови Незалежної профспілки польських фермерів «Солідарність» Терези Халас  про можливі негативні наслідки такого кроку для ягідного бізнесу Польщі, повідомляє «Інфо-Шувар».

Після повідомлення про плани МЗС Польщі фінансово підтримати створення плантацій малини в Україні, Тереза Халас надіслала листа до уряду Польщі.

«Як незалежна організація, НПФ «Солідарність» виступає проти такої  діяльності. Ця діяльність може лише погіршити складну ситуацію, в якій опинились польські виробники плодово-ягідної продукції через критично низькі ціни  в цьому році. Я хотіла б зауважити на тому, що безкоштовна комплексна допомога  для створення плантацій малини в Україні (включаючи саджанці найкращої якості, ЗЗР, безкоштовну професійну консультаційну допомогу)  призводить до погіршення  цінової ситуації на ринку і ставить українських фермерів в привілейоване становище порівняно із польськими фермерами», — сказано у листі.

Тереза Халас нагадала, що польські фермери протягом багатьох років і навіть десятиліть розробляли сучасні та інноваційні методи і технології вирощування, в тому числі органічної малини, що передбачає  конкретні фінансові витрати, час та зусилля.

«До того ж, багато тютюнових плантацій країни було перетворено  в ягідні насадження, мова йде про великі довгострокові інвестиції в досить трудомісткий процес. У цій ситуації безкоштовна допомога у створенні малинових  плантацій в Україні та передачі наших кращих технологій галузі в цю країну є прямим ударом по польських фермерах», — вважає вона.

Халас підкреслила, що рішення про фінансування українських фермерів мало бути належно проаналізовано щодо економічних наслідків і не повинну ухвалюватись без консультацій із сільськогосподарським співтовариством  країни.

«Беручи до уваги ситуацію і сумніви, які були висловлені одразу кількома організаціями,  я вирішив припинити дію договору про субсидіювання проекту «Західноукраїнський садівничо-городницький кооператив». У зв'язку з вищесказаним, подальша діяльність за проектом, включаючи передачу саджанців малини українській стороні, не буде реалізована», — написав помічник секретаря МЗС Польщі, Анджей Папьежа у  відповідь на лист НПФ «Солідарність».


Для довідки: проект «Західноукраїнський садівничо-городницький кооператив» виграв  грант в розмірі  261,43 тис. злотих (€61 тис.) на конкурсі МЗС  «Польська допомога», який координує ООН. Він передбачав створення у Волинський області  10 га малинових плантацій з використанням 70 тис.  саджанців кращих сортів малини,  ЗЗР, технічного обладнання і комплексної  експертної підтримки. Також проектом передбачалось укладення довгострокових контрактів  із виробниками саджанців та переробними підприємствами Польщі.