Думка: підвищення мінімалки — плюс для агросектору

01 листопада 2016, 19:00 2448

Підвищення мінімальної заробітної оплати до 3200 грн забезпечить підтримку сільського населення та сприятиме зменшенню обсягів «сірих» зарплат.

Таку думку висловили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

За розрахунками експертів УКАБ, підвищення мінімальної заробітної плати з 1450 грн до 3200 грн забезпечить додаткові податкові надходження від сільського господарства до державного бюджету на рівні 1,3 млрд грн на рік. Для сільськогосподарських виробників це означатиме збільшення витрат на оплату праці на 19%, оскільки наразі лише 3,9% від загальної кількості зайнятих у сільському господарстві отримують мінімальну заробітну плату, і понад половина працівників отримує заробітну плату нижче, ніж 3200 грн.

«Зростання розміру мінімальної зарплати до 3200 грн збільшить доходи 55% працівників сільського господарства. Це матиме позитивний вплив на соціальне становище сільського населення. Підвищення мінімальної зарплати значною мірою зменшить обсяг так званих «сірих зарплат», які використовують для оптимізації податків, тобто офіційно людина отримувала мінімальну заробітну плату, а інша її частина йшла поза обліком», — прокоментував генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький.


Для довідки: нагадаємо, 6 жовтня під час засідання уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Кабмін пропонує підвищити мінімальну заробітну плату у 2017 році до 3,2 тис. грн.