Оформлення аграрних розписок спростять і здешевлять

15 травня 2019, 09:38 2341

Міністерство аграрної політики та продовольства розглядає можливість пришвидшення та здешевлення процедури оформлення аграрних розписок. Йдеться про налагодження інформаційної взаємодії між Реєстром аграрних розписок та Державним реєстром речових прав на нерухоме майно.

Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова, йдеться у повідомленні відомства.

«В Україні успішно реалізовується проект аграрних розписок. З початку проекту в аграрний сектор залучено понад 11 млрд грн, 8 банків співпрацюють з виробниками», — розказала вона.

Як зазначається, сьогодні при посвідчені аграрної розписки нотаріус спочатку перевіряє відомості щодо права власності або права користування земельною ділянкою агровиробника у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а потім реєструє її в РАР, при цьому зазначає кадастрові номери, місце розташування кожної земельної ділянки, майбутній врожай з якої передано в заставу тощо.

«Інтеграція та здійснення автоматичного обміну даними між РАР та Державним реєстром речових прав на нерухоме майно дозволить автоматизувати процес перевірки нотаріусом прав володіння і користування земельною ділянкою агровиробиком при посвідченні аграрних розписок. Це сприятиме зниженню вартості послуг приватних нотаріусів та зробить фінансовий інструмент доступнішим для сільгоспвиробників», — додала заступник міністра.

У Мінагропроді відзначають необхідність провести додаткові технічні зустрічі з представниками Міністерства юстиції України.