Лишенко: Повернення ПДВ впало в 4,6 рази

31 серпня 2016, 09:47 2096

Підприємства, які знаходяться на спецрежимі ПДВ, цього року заплатили 2,6 млрд грн, а отримали 2,1 млрд грн. В минулому році вони отримали 9,7 млрд грн, тобто в 4,6 рази більше.

Про це в інтервью «Агравері» розповів директор Департаменту податків і зборів з юридичних осіб Державної фіскальної служби Олексій Лишенко.

«Тобто ми маємо певний ефект. Однак, питання — чи залишиться спецрежим в наступному році? Хоча це питання, звичайно, більше до Мінфіну, Мінагропроду, і до профільного комітету Верховної Ради. У той же час, для оцінки ефективності змін спецрежиму з 2016 р. має пройти певний період. Маркетинговий рік почався з липня, подивимося, яким буде урожай, як спрацює визначена Кодексом модель», — говорить він.

При цьому, якщо виробників переведуть на сплату фіксованої суми із гектара землі, виникне питання обліку всієї землі.

«А це вже до Держгеокадастру. На сьогодні є сільськогосподарські угіддя, при цьому одні орендарі реєструють договори оренди, інші — ні. Зобов'язання по земельному податку, згідно кодексу, виникають, коли зареєстрований договір оренди. Тобто, якщо землею користуються, але договір не зареєстрований, ми не зможемо повноцінно проадмініструвати запропоновану модель оподаткування. Спочатку необхідно чітко та однозначно визначити власників та орендарів земель», — пояснив Олексій Лишенко.


Для довідки: Загальна сума відшкодування ПДВ усім підприємствам України за підсумками січня 2016 р. склала 7 887 млн грн, за лютий 2016 р. — 8 067 млн грн, за березень — 6 256 млн грн, за квітень — 7 133 млн грн, за травень — 6 678 млн грн, червень — 111 млн, липень — 12,11 млрд грн.