Козаченко: Майже 8 млн га землі обробляються без податків

04 жовтня 2017, 10:55 2525

Збільшити держпідтримку агросектору потрібно за рахунок виведення з тіньового обігу сільськогосподарських земель, які знаходяться в обробітку, але з яких не сплачуються податки.

Таку пропозицію під час засідання аграрного комітету ВРУ, на якому обговорювався проект держбюджету на 208 р., озвучив народний депутат, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, говориться у повідомленні УАК.

За його словами, держпідтримку агросектору пропонується збільшити на 2 млрд грн до 8,5 млрд грн, основним джерелом коштів може стати вирівнювання оподаткування земель с/г призначення.

«У мене є офіційна відповідь з ДФС, де зазначено, що так званий єдиний податок в Україні сплачується з 18 млн 843 тис. га. Це говорить про те, що у нас приблизно 32% с/г землі (10 млн га) нібито не обробляється. Але ж ми знаємо, що це не так. За словами фахівців, близько 2 млн га — це дійсно землі, не придатні для вирощування культур. Але 8 млн га перебувають у тіньовому обігу», — наголосив Козаченко.

Механізм виведення сільськогосподарських земель з тіньового обігу досить простий.  

«Йдеться про те, щоб на ці землі покласти податок у розмірі близько 750 грн/га (це фіксований податок+ПДФО). Якщо власник показує, що ця земля офіційно передана в оренду, він не сплачує податок. Якщо не показує —  сплачує. Створена депутатська група, яка готова прописати і подати проект змін до законодавства, щоб встановити цей податок», — пояснив президент УАК.

Він зазначив, що додатковими джерелами коштів можуть бути також виведення з тіні виробників підакцизних товарів, зокрема, алкогольних виробів та спирту, і приватизація держпідприємств в аграрному секторі.

Також Козаченко озвучив ряд пропозицій з боку громадських організацій. Зокрема, аграрні об'єднання пропонують «переформатувати» програму компенсації вартості сільгосптехніки. В проекті держбюджету-2018 на неї передбачено близько 1 млрд грн. Але розрахунки показують, що аграрії не зможуть використати цю суму. Щоб невикористані кошти не «згоріли», суму, передбачену на компенсацію вартості техніки, краще зменшити, а решту спрямувати на дотації розвитку сільгоспвиробництва (так звану квазіакомуляцію), зазначають громадські об'єднання.