Дослідження: 85% аграріїв вважають розподіл дотацій несправедливим

06 березня 2019, 09:38 1761

Розподіл коштів державної підтримки АПК у 2018 році визнали несправедливим 84,93%  аграріїв України.

Про це свідчать результати інтерактивного голосування, до якого долучилося 265 господарств, говориться у повідомленні Асоціації виробників молока.

Держпідтримка АПК має бути направлена на напрямки сільгоспгалузі, що забезпечують найбільшу зайнятість у сільській місцевості та забезпечують найбільші податкові надходження до місцевих бюджетів. Таку думку підтримали 72,06% учасників голосування. Опитані господарства утримують 149 тис. промислових корів, загальний земельний банк підприємств складає понад 3 млн га.

Понад 70% аграріїв підтримують встановлення обмеження на максимальну суму компенсації відсоткової ставки за кредитами — 10 млн грн в одні руки, в рамках програми «Фінансова підтримка шляхом здешевлення кредитів».

Думки щодо оптимальної програми держпідтримки розділилися. Найбільше голосів аграрії віддали за:

- 60,94% — виплата дотації на 1 га сільгоспугідь або 1 голову тварин, використовуваних для виробництва дотаційних видів продукції;

- 26,56% — виплата дотації на 1 грн, реалізованої дотаційної продукції.

Крім того, 84,13% голосуючих надають перевагу програмі держпідтримки, яка складається з трьох пунктів:

- квазіакумуляція ПДВ, що виплачується пропорційно реалізації тваринницької та інших видів дотаційної продукції, кошти направляються на квазіакумуляцію ПДВ;

- компенсація відсоткової ставки за кредитами з обмеженням у 10 млн грн в одні руки, з урахуванням пов«язаних осіб;

- виплата дотації, що пропорційна легальній виручці для малих фермерів.